Vad utgör en bra sportmoderator?

Det är en sak att leta efter en bra föreläsare eller debattör, men när det kommer till att hitta en bra moderator finns det fler saker man måste ha i åtanke, framförallt om man letar efter en person som ska leda ett specifikt event, till exempel ett med temat idrott.

Sportmoderator
(Att få publiken att vara ständigt närvarande är en konst. Bild tagen av: Unsplash)

När du bokar en sportmoderator för en större fotbollscup eller en golfturnering måste den tilltänkta veta vad han eller hon pratar om. Flera idrottsstjärnor, däribland golfare, är ute och föreläser när de inte tävlar och du kan hitta inspiration för att sedan undersöka om din favorit finns tillgänglig. När du har hittat en person som erhåller passionen för sporten som ska kommenteras och organiseras är det dags att se över de övriga, men ack så viktiga, kunskaperna som krävs.

Det handlar inte bara om att man ska vara en trevlig, underhållande och driven talare. Som sportmoderator ska man kunna organisera tiden, se till detaljerna kring eventet och framförallt vara flexibel. Allt går inte alltid som planerat och vare sig det handlar om en lokal löpartävling, ett större friidrottsevenemang eller idrottsgala ska en god sportmoderator vara kvicktänkt och ha en riskbedömning planerad så att denne kan, om något skulle gå fel, lugna, försäkra och, om möjligt, snyggt gå vidare i programmet. Att hitta en person som har kunskaper inom projektledning och hur det går till på större tillställningar, och som kommer bra överens med övrig personal, är även att sträva efter.

En god sportmoderator ska vara förutseende i tid och utrymme. Ett helt event kan påverkas om moderatorn är ombytlig eller ofokuserad. Ibland finns det ett bakomliggande syfte till eventet – det kan vara ett idrottsevenemang för välgörenhet eller för att visa sitt stöd för en särskild ståndpunkt t ex miljöfrågor, mot rasism eller liknande – och det måste personen som ska leda och kommentera vara insatt i och på ett tydligt sätt förmedla ut till deltagare och åskådare.

Det är även viktigt att moderatorn känner till sin publik. Ibland är det en blandad publik som sitter framför en och ibland är det en mer selektiv publik, vilket gör att både språk och ton ska anpassas. Finns det barn i publiken, som det ofta gör vid idrottsevenemang, passar det inte att använda ett grövre språk, även det ska vara humoristiskt, och åsikter som på något sätt är kränkande eller otydliga får inte förekomma. En sportmoderator får heller inte vara partisk. Personen får inte, öppet, välja sida under en match, tävling eller prisutdelning. Personen ska vara en neutral punkt som förmedlar och berättar samt får alla att känna sig välkomna, oavsett om man hejade på vinnaren eller förloraren.

Så, för att hitta en bra sportmoderator finns det ganska många punkter man bör ha med på sin lista. Även om det kan vara lockande att ta det första, bästa, högprofilerade namnet som dyker är det värt att ta ett steg tillbaka och tänka: ”Vad söker jag hos en moderator inför just det här eventet?”